„Twoje Jedzenie, Twoje Lekarstwo”- ajurwedyjskie zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia według starożytnej nauki Ajurwedy
„Nasze jedzenie powinno być naszym lekarstwem,
A nasze lekarstwo powinno być naszym jedzeniem”
~ Hippokrates
To proste, a jednak głębokie przesłanie przywołuje istotę Ajurwedy – starożytnej sztuki uzdrawiania. Jesteśmy tym, co jemy. Nasze codzienne wybory żywieniowe kształtują nasze zdrowie i dobrostan. Często jednak zapominamy o tej prostej prawdzie, zjadając pokarmy bez zastanowienia. W rzeczywistości, różne produkty spożywcze posiadają różne smaki, właściwości i efekty na nasze ciało i umysł. Ważne jest, abyśmy nie jedli po omacku, ale byli świadomi tego, co znajduję się na naszych talerzach. W Ajurwedzie jedzenie ma szczególne znaczenie. Uważa się je za „Mahabhaisajya”, czyli najwyższe lekarstwo. To prawda nie tylko w kontekście profilaktyki, ale także w leczeniu i przeciwdziałaniu różnym infekcjom czy chorobom. Jedzenie to również „Poornabrahma”, co oznacza, że zaspokaja nie tylko nasze ciało, ale również umysł i duszę.
Jedzenie w Ajurwedzie postrzegane jest jako filozofia życia
W Ajurwedzie, „Ahara”, czyli jedzenie jest jednym z trzech głównych filarów życia, obok snu i stabilnego życia seksualnego. Teksty Ajurwedy, sięgają czasów od 300 lat p.n.e. do 700 lat n.e., zawierają rozległe sekcje poświęcone wyłącznie żywności. Tam znajdziemy klasyfikację żywności według smaku, terapeutycznych właściwości, bezpieczeństwa, a także zalecenia dotyczące przygotowywania, dawkowania i czasu spożycia w zależności od naszej zdolności trawienia.
10 PODSTAWOWYCH ZASAD DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI W AJURWEDZIE
- Unikaj przetworzonej żywności, tłustych i ciężkich potraw, oraz zimnych napojó
- Postaw na żywność sezonową i lokalną, aby uniknąć produktów spożywczych zawierających wiele konserwantów, wybieraj świeże, sezonowe produkty dostępne blisko ciebie.
- Staraj się wprowadzać do diety więcej owoców i warzyw. Jeśli jesteś jesz mięso nie oznacza to, że musisz z niego zrezygnować, gdyż Ajurweda nie wyklucza spożywania mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Kluczowe jest zachowanie właściwej równowagi! Po prostu wybieraj lżejsze produkty mięsne, takie jak ryby i drób, zamiast tych trudniejszych do strawienia (czerwone mięso).
- Postaraj się zawierać w każdym posiłku wszystkie sześć smakó Sześć smaków to: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki i ostry, a każdy z nich ma inny wpływ na organizm.
- Jedz w spokojnym i harmonijnym otoczeniu, by w pełni czerpać korzyści z posiłku. Nasze jedzenie nie tylko odżywia ciało, ale także umysł i duszę. Gotowanie i jedzenie w harmonijnym otoczeniu dodaje dodatkowej siły i energii, dlatego podczas jedzenia staraj się unikać oglądania telewizji, czytania, korzystania z telefonu i lub omawiania stresujących temató Bądź uważny oraz świadomy spożywanego jedzenia i jego różnorakich smaków.
- Jedz o stałych porach – nasz organizm działa jak zegar, dzięki samodyscyplinie i dobrym nawykom może regulować swoje funkcje metaboliczne, aby wykonywać je we właściwym czasie.
- Największy posiłek zjedz w południe, kiedy „Agni” – ogień trawienny jest najaktywniejszy. Natomiast śniadanie powinno być największym posiłkiem, a kolacja najlżejszym.
- Zachowaj umiar w jedzeniu. Staraj się unikać jedzenia do momentu dyskomfortu lub jedzenia za małych porcji, które pozostawiają Cię głodnym i niezadowolonym. Samopoznanie jest ważne! Czasami, jeśli poprzedni posiłek był zbyt obfity możemy odczuwać ciężkość i brak apetytu. W takich przypadkach najlepiej jest zjeść lżejszy posiłek lub nawet pominąć kolejny posiłek, jeśli to możliwe.
- Korzystaj z przypraw, które nie tylko dodają smaku i aromatu;, aletakże mają wartości terapeutyczne. Przyprawy pomagają wzmocnić system odpornościowy, a większość z nich może również poprawić funkcje metaboliczne organizmu.
- Pij odpowiednią ilość wody, unikając picia tuż przed posiłkiem i zaraz po nim. Będzie to miało negatywny wpływ na „Agni” – ogień trawienny, zmniejszając jego zdolność do właściwego trawienia pokarmó Warto jednak wypić szklankę ciepłej wody 15-20 minut po posiłku. Dodatkowo pij wodę regularnie w ciągu dnia. Zazwyczaj zaleca się 2- 3 litrów, ale ilość ta może się różnić w zależności od aktywności fizycznej czy pogody.
Omówienie wszystkich aspektów zdrowego odżywania według starożytnej nauki Ajurwedy w jednym artykule jest niemożliwe. Warto jednak skupić się na niektórych podstawowych zaleceniach Ajurwedy dotyczących zdrowego stylu życia. Jedzenie to najlepsze lekarstwo, dlatego podejdź z uważnością i rozwagą, do tego co jesz i pijesz. Jedzenie nie musi być drogie ani wegetariańskie, liczy się jego zrozumienie i świadome spożywanie posiłków.
Jeśli masz wątpliwości jaki powinna wyglądać Twoja dieta zapisz nasz program oczyszczania Panchakarma, gdzie poznasz i zasmakujesz zbilansowanych posiłków przygotowanych zgodnie z zasadami kuchni ajurwedyjskiej.
Twoja dieta to konto bankowe.
Dobre wybory żywności to dobre inwestycje.
Bądź mądry w swoich kolejnych posiłkach, wybieraj rozważnie!
Życzę wszystkim zdrowia.
Dr. Dhananji Nanayakkara