„Twoje Jedzenie, Twoje Lekarstwo”- ajurwedyjskie zasady zdrowego odżywiania

Zasady zdrowego żywienia według starożytnej nauki Ajurwedy

Nasze jedzenie powinno być naszym lekarstwem,
A nasze lekarstwo powinno być naszym jedzeniem”
~ Hippokrates

To proste, a jednak głębokie przesłanie przywołuje istotę Ajurwedy – starożytnej sztuki uzdrawiania. Jesteśmy tym, co jemy. Nasze codzienne wybory żywieniowe kształtują nasze zdrowie i dobrostan. Często jednak zapominamy o tej prostej prawdzie, zjadając pokarmy bez zastanowienia. W rzeczywistości, różne produkty spożywcze posiadają różne smaki, właściwości i efekty na nasze ciało i umysł. Ważne jest, abyśmy nie jedli po omacku, ale byli świadomi tego, co znajduję się na naszych talerzach. W Ajurwedzie jedzenie ma szczególne znaczenie. Uważa się je za „Mahabhaisajya”, czyli najwyższe lekarstwo. To prawda nie tylko w kontekście profilaktyki, ale także w leczeniu i przeciwdziałaniu różnym infekcjom czy chorobom. Jedzenie to również Poornabrahma, co oznacza, że zaspokaja nie tylko nasze ciało, ale również umysł i duszę.

Jedzenie w Ajurwedzie postrzegane jest jako filozofia życia

W Ajurwedzie, „Ahara”, czyli jedzenie jest jednym z trzech głównych filarów życia, obok snu i stabilnego życia seksualnego. Teksty Ajurwedy, sięgają czasów od 300 lat p.n.e. do 700 lat n.e., zawierają rozległe sekcje poświęcone wyłącznie żywności. Tam znajdziemy klasyfikację żywności według smaku, terapeutycznych właściwości, bezpieczeństwa, a także zalecenia dotyczące przygotowywania, dawkowania i czasu spożycia w zależności od naszej zdolności trawienia.

10 PODSTAWOWYCH ZASAD DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI W AJURWEDZIE

  1. Unikaj przetworzonej żywności, tłustych i ciężkich potraw, oraz zimnych napojó
  2. Postaw na żywność sezonową i lokalną, aby uniknąć produktów spożywczych zawierających wiele konserwantów, wybieraj świeże, sezonowe produkty dostępne blisko ciebie.
  3. Staraj się wprowadzać do diety więcej owoców i warzyw. Jeśli jesteś jesz mięso nie oznacza to, że musisz z niego zrezygnować, gdyż Ajurweda nie wyklucza spożywania mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Kluczowe jest zachowanie właściwej równowagi! Po prostu wybieraj lżejsze produkty mięsne, takie jak ryby i drób, zamiast tych trudniejszych do strawienia (czerwone mięso).
  4. Postaraj się zawierać w każdym posiłku wszystkie sześć smakó Sześć smaków to: słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki i ostry, a każdy z nich ma inny wpływ na organizm.
  5. Jedz w spokojnym i harmonijnym otoczeniu, by w pełni czerpać korzyści z posiłku. Nasze jedzenie nie tylko odżywia ciało, ale także umysł i duszę. Gotowanie i jedzenie w harmonijnym otoczeniu dodaje dodatkowej siły i energii, dlatego podczas jedzenia staraj się unikać oglądania telewizji, czytania, korzystania z telefonu i lub omawiania stresujących temató Bądź uważny oraz świadomy spożywanego jedzenia i jego różnorakich smaków.
  6. Jedz o stałych porach – nasz organizm działa jak zegar, dzięki samodyscyplinie i dobrym nawykom może regulować swoje funkcje metaboliczne, aby wykonywać je we właściwym czasie.
  7. Największy posiłek zjedz w południe, kiedy „Agni” –  ogień trawienny jest najaktywniejszy. Natomiast śniadanie powinno być największym posiłkiem, a kolacja najlżejszym.
  8. Zachowaj umiar w jedzeniu. Staraj się unikać jedzenia do momentu dyskomfortu lub jedzenia za małych porcji, które pozostawiają Cię głodnym i niezadowolonym. Samopoznanie jest ważne! Czasami, jeśli poprzedni posiłek był zbyt obfity możemy odczuwać ciężkość i brak apetytu. W takich przypadkach najlepiej jest zjeść lżejszy posiłek lub nawet pominąć kolejny posiłek, jeśli to możliwe.
  9. Korzystaj z przypraw, które nie tylko dodają smaku i aromatu;, aletakże mają wartości terapeutyczne. Przyprawy pomagają wzmocnić system odpornościowy, a większość z nich może również poprawić  funkcje metaboliczne organizmu.
  10. Pij odpowiednią ilość wody, unikając picia tuż przed posiłkiem i zaraz po nim. Będzie to miało negatywny wpływ na „Agni” –  ogień trawienny, zmniejszając jego zdolność do właściwego trawienia pokarmó Warto jednak wypić szklankę ciepłej wody 15-20 minut po posiłku. Dodatkowo pij wodę regularnie w ciągu dnia. Zazwyczaj zaleca się 2- 3 litrów, ale ilość ta może się różnić w zależności od aktywności fizycznej czy pogody.

Omówienie wszystkich aspektów zdrowego odżywania według starożytnej nauki Ajurwedw jednym artykule jest niemożliwe. Warto jednak skupić się na niektórych podstawowych zaleceniach Ajurwedy dotyczących zdrowego stylu życia. Jedzenie to najlepsze lekarstwo, dlatego podejdź z uważnością i rozwagą, do tego co jesz i pijesz. Jedzenie nie musi być drogie ani wegetariańskie, liczy się jego zrozumienie i świadome spożywanie posiłków.

Jeśli masz wątpliwości jaki powinna wyglądać Twoja dieta zapisz nasz program oczyszczania Panchakarma, gdzie poznasz i zasmakujesz zbilansowanych posiłków przygotowanych zgodnie z zasadami kuchni ajurwedyjskiej.

Twoja dieta to konto bankowe.

Dobre wybory żywności to dobre inwestycje.

Bądź mądry w swoich kolejnych posiłkach, wybieraj rozważnie!

Życzę wszystkim zdrowia.

Dr. Dhananji Nanayakkara

Poznaj inne wpisy