Cztery pory roku z Ajurwedą – ZIMA

Zima w Ajurwedzie to najzdrowsza pora roku – dlaczego?

Według Ajurwedy zima uważana jest za najzdrowszą porę roku. Skąd wzięło się jakie przekonanie? Mamy na to kilka argumentów!

6 NAJWAŻNIEJSZYCH ARGUMENTÓW:

  1. Wzmacnia układ odpornościowy – organizm reaktywuje się i zwiększa funkcje metaboliczne, aby chronić się przed niższymi temperaturami.
  2. Utrzymuje nawodnienie – płyny ustrojowe i minerały są lepiej przechowywane (jako zapasowe źródło energii) ze względu na mniejsze pocenie się.
  3. Mniejsze narażenie na bakterie, choroby przenoszone przez owady czy infekcje. Niższe temperatury redukują ilość bakterii i owadów, takich jak komary czy kleszcze, zmniejszając ryzyko chorób przenoszonych przez nie.
  4. Organizm równoważy krążenie, aby chronić swoje najważniejsze narządy. Ten sezon jest szczególnie korzystny dla osób cierpiących na żylaki i obrzęki nóg.
  5. Wiele alergii sezonowych jest łagodzonych zimą z powodu braku pyłków.
  6. Niższe temperatury sprzyjają lepszemu spaniu, zapewniając spokojny i wypoczęty stan umysłu.

Sekrety Ajurwedy – jak zachować balans zimą i mniej chorować?

Zimą ze względu na rosnącą Doszę Vata i Kapha w naszym organizmie, zupełnie normalne jest mocniejsze odczuwanie chłodu. Ajurweda oferuje bezcenne wskazówki i porady, które pozwalają utrzymać nasze ciała w harmonii wraz ze zmianami pór roku. Przyjęcie tej starożytnej mądrości może pomóc nam stawić czoła z równowagą i witalnością tej chłodnej porze roku. Poniżej przedstawiamy kilka ważnych aspektów, które, jeśli odpowiednio wdrożymy do naszej codziennej rutyny, mogą pomóc nam utrzymać właściwe zdrowie oraz unikać osłabienia organizmu.

  • Wybieraj głównie ciepłe posiłki: Przyrządzaj ciepłe, pożywne posiłki, aby uspokoić Vata i Kapha, utrzymując ciało w cieple.
  • Wprowadź do swojej diety cięższe i bardziej tłuste potrawy: Zaleca się wprowadzenie tłustych potraw we właściwym czasie, jako środek zapobiegawczy w celu zrównoważenia zimnej i lekkiej Vaty.
  • Bilansuj smak potraw: Zwiększ spożycie potraw o smaku słodkim, kwaśnym, słonym i pikantnym, a zmniejsz potraw o smaku gorzkim.
  • Nawadniaj się: Pij ciepłą wodą lub napary ziołowe.
  • Zachowaj rutynę i odpoczywaj: Trzymaj się codziennej rutyny i znajdź czas na odpoczynek i sen.
  • Bądź aktywny i ciepło ubrany: Angażuj się w łagodne formy aktywności, takie jak joga. Ubieraj się ciepło, szczególnie chroniąc stopy, głowę i szyję.
  • Zaplanuj ajurwedyjskie zabiegi: Popraw prawidłowe krążenie dzięki saunie parowej lub zabiegowi Abhyanga (masaż całego ciała olejem), który pomaga odżywiać i nawilżać skórę poprawiając prawidłowy przepływ krwi.
  • Wzmocnij swoją odporność: Wspomóż swój układ odpornościowy za pomocą ziół ajurwedyjskich, takich jak Amalaki czy Chyawanprash. Pomagają one wzmacniać odporność organizmu na sezonowe infekcje.
  • Uzupełnij niedobory witaminy D: Staraj się złapać jak najwięcej promieni słonecznych.

Wdrożenie choć kilku z tych punktów pomoże cieszyć się pełnym zdrowiem. Dodatkowo przyjęcie ajurwedyjskich zaleceń może poprawić nasze samopoczucie i pomóc nam stawić czoła zimowym miesiącom z większą siłą i rozwagą.

Jeśli zainteresowały Cię porady dotyczące utrzymania ciała w harmonii według zasad Ajurwedy, przeczytaj artykuł „Twoje Jedzenie, Twoje Lekarstwo”, w którym poruszamy temat zdrowego odżywania według tej starożytnej nauki.

Tekst przygotowała Dr. Dhananji

Poznaj inne wpisy